Café College

Uitdagend en prikkelend, dat zijn de Café Colleges van Rijkswaterstaat. De boekjes die de bijeenkomsten samenvatten, mochten dus ook in het oog springen. Stevige kleuren, prikkelende quotes.

Wat is het?

cover3De Rijksprojectacademie is een onderdeel van Rijkswaterstaat. De academie brengt projectmanagers van zeer uiteenlopende projecten samen om te kijken hoe het ‘bij de buren’ wordt gedaan. Wat werkt er wel, wat werkt er niet, en wat kunnen we van elkaar leren? Om de Rijksprojectacademie op de kaart te zetten, werden vijf Café Colleges georganiseerd. Op deze dagen konden top projectmanagers in een ongedwongen sfeer met elkaar discussieren over een bepaald thema.

Aan de slag

Er zouden vijf Café College boekjes worden uitgegeven, om de medewerkers binnen de overheid uit te dagen hun ervaring te delen met anderen. Ik vond het dus belangrijk dat de boekjes opvallend en prikkelend waren. Liggende boekjes, met felle kleuren en stevige typografie. Ik ontwierp een stramien waarin quotes en mensen de meeste aandacht kregen. Een grid dat veel variatie bood, maar toch herkenbaar op alle pagina’s terug kwam.

De kleuren en opmaak vielen binnen de Rijkswaterstaat huisstijl, maar zonder strak en zakelijk over te komen. De Café Colleges zijn diepgang, emotie, professionaliteit – maar niet saai.

spread1

spread2


Wat vond ik er zo leuk aan?

De balans tussen beeld en tekst, tussen felle kleuren en strak wit. De lopende tekst is in deze boekjes ondergeschikt aan de sfeer die de quotes en de foto’s scheppen. Het allerleukste was nog wel het uitzoeken van de quotes. Het nalopen van de aanleverde tekst op zoek naar die paar woorden die de aandacht trekken en nieuwsgierig maken. Geen hyperpositieve marketing, maar mensen die van elkaars succes én van elkaars fouten leren. Dan mag een woord als ‘rampenproject’ dus juist lekker groot op de pagina.

pagina1