De Strijd om Vijfpunt

Vreemde schatten en vijf elementen in een magische toren. Wie komt er als overwinnaar naar buiten?

 

Wat is het?

Spelontwerper Bas Bastinck bedacht het spel Strijd om Vijfpunt, een spannend spel waar één tot vijf magiërs door een mysterieuze burcht dwalen. Ik ontmoette Bas op een beurs waar hij zijn spel aan het promoten was. Het spelconcept had hij goed in zijn hoofd, maar de uitvoering liet nog te wensen over.

voorna

Links het origineel, rechts de uiteindelijke uitwerking.

 

Aan de slag

Als eerste bespreek ik het spel met Bas. Hoe moet het spelen, hoe moet het aanvoelen? Zo doende kan ik al snel een sfeerbeeld van het spel scheppen. Daarnaast kijk ik kritisch naar het door Bas ontworpen bord. Door hier en daar wat te veranderen aan de plaatsing van de kamers en gangen, loopt het spel nu nog beter. De illustratie maak ik in Photoshop. Eerste een ruwe indeling van de kamers, daarna bepalen welke thema’s en beelden er in de illustratie moeten komen. De tekening heb ik per kamer uitgewerkt. Als laatste de kleine details, zoals rolletjes papier, boeken, tafels, enzovoort.

begane

 

Vijfpunt wordt gespeeld op een bijzonder bord met twee verdiepingen. Door middel van kleine paaltjes worden de twee borden boven elkaar geplaatst. Zo vormt het bord een magische toren. De spelers kunnen dan van verdieping naar verdieping dwalen. Op de begane grond de vijf (oosterse) elementen – hout, steen, water ijzer en vuur. Op deze hele verdieping spelen deze elementen een grote rol.

De eerste verdieping is geheel anders. Op deze verdieping worden de spelers naar het middelpunt getrokken – zowel door de illustratie als door de opbouw van de kamers. In dit middelpunt vindt de uiteindelijke confrontatie tussen de spelers dan ook meestal plaats.

eerste

 

Wat vond ik er zo leuk aan?

Ik ben een bordspelfan. Ik help dus graag bordspelontwerpers om iets moois van hun ideeën te maken. Door het spel eerst goed te bespreken, kon het hier en daar zelfs nog verbeterd worden. De uitstraling van het nieuwe bord is nu echt magisch en mysterieus!